A SOTE rektora szerint Magyarországon biztos lesz második koronavírus hullám

A SOTE rektora szerint Magyarországon biztos lesz második koronavírus hullám

Merkely Béla, a SOTE rektora az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, 99 százalék, hogy lesz itthon második hulláma a koronavírusnak.

Szerinte azonban még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint ahogyan az első hullám idején. 

Elmondta, az idővel futunk versenyt, ugyanis a vakcina még nincsen kész, és a nyájimmunitástól is elég messze vagyunk.

Akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál - fogalmazott Merkely.

A rektor továbbá úgy véli, a koronavírusnak nem tesz jót a nyári hőség, de kiemelte,

nincs ellentmondás e között és az Öböl-menti országok nyári, riasztó mutatói között, hiszen itt a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek, ezekben a terekben pedig nyáron is terjed a vírus, ott viszont, ahol kontinentális nyár van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, valóban visszaszorult a fertőzés.

Azt gondolja, itthon még időben, a koronavírus-járvány korai szakaszában bevezették a szükséges korlátozásokat.

Akkor, amikor még igencsak kevés fertőzött volt. Hozzátette, ez a szám megemelkedett, amikor az emberek külföldről tértek haza, de viszonylag végig alacsonyan maradt. 

Merkely azt hangsúlyozta, hogy hazánkban a vírus aktivitás az első hullám időszakában a közösségi térben és magánháztartásokban nagyon minimális volt. 

A négy orvosi egyetem és a KSH reprezentatív mérése alapján a 14 év fölötti magánháztartásokban élők közül 56000 fertőzött volt - az igazolt fertőzöttek száma 2800 volt a mérés befejeződésekor. 

 

A halálozási mutató a 65 év fölöttek körében 1-2 százalékos, a 65 év alattiak körében pedig 1 százalék alatti volt.

Állítása szerint a második hullám időpontját nem lehet pontosan meghatározni, hiszen azt több tényező is befolyásolja. A levegő lehűlése, a gyermekek iskolában való tartózkodás és a szülők zárt térben való foglalatossága is felgyorsíthatja a fertőzés terjedését. 

Az újonnan megfertőzöttek 80 százalékáért egyébként a szuperfertőzők felelnek. Merkely Béla elmondta, hogy nagyjából minden 10 fertőző között 1 szuperfertőző van, aki átlagosan 20 további embert fertőz meg.

A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszkhasználat továbbra is nagyon fontos annak érdekében, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk meg. 

Merkely a második hullám valószínűsége ellenére is úgy véli, lényeges, hogy legyen iskola és egyetem, de ezekben az intézményekben a kézmosás gyakorisága és a maszkhasználat komolyan vétele nélkülözhetetlen.

via

A járvány első hulláma során a koronavírus leginkább a kórházakban terjedt. Innen került át aztán az idősek otthonaiba is.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.15

Ellenzék: A kormány nem tett semmit a digitális oktatásért

Azonnali cselekvésre szólították fel az ellenzéki pártok és politikusok a Fidesz-kormányt a digitális oktatás kapcsán.

  • 2020.08.14

Bemutatták a közös jelöltet Tiszaújvárosban

Jakab Péter történelminek nevezte, hogy közös programot alkotnak, és a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet a demokratikus erők.

  • 2020.08.14

DK: Orbánék ismét magukra hagyták a magyarokat

Történelmi pofon hazánknak az az óriási gazdasági visszaesés, ami sújtja hazánkat. Orbánék képtelenek voltak kezelni a kialakult helyzetet.