Míg Orbán a fociba tolja ezerrel a közpénzt, a kórházak egyre durvábban eladósodnak

Míg Orbán a fociba tolja ezerrel a közpénzt, a kórházak egyre durvábban eladósodnak

Elkeserítőek a Magyar Államkincstár friss adatai. A hazai kórházak már több, mint 35 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak. 

Júniusban a magyar kórházak tartozása újabb 2,6 milliárddal nőtt, ezzel az első félév végére elérte a 35,2 milliárd forintot.

2020-ban az adósság havonta átlagosan 5,8 milliárd forinttal lett több. 

Tavaly ez még "csak" 4,4 milliárd forint volt. 

A 2019-ben elmaradt állami adósságcsökkentés miatt a kórházak az évet rögtön 67 milliárdnyi tartozással kezdték. Hiába fizette ki februárban az adósság egy részét a kormány, ismét növekedni a tartozásállomány. Pedig a felcsúti miniszterelnök év elején azt hangoztatta, idén a kórházak nem termelhetnek adósságot. Mindezt amellett, hogy a járványügyi vészhelyzet alatt a nem sürgősségi ellátást szüneteltették

Jelenleg a Honvédkórház van legsúlyosabban eladósodva - 2,6 milliárddal.

Az egy hónap alatt legtöbb adósságot felhalmozó intézmény díját a Debreceni Egyetem nyerte el, ahol júniusban 700 millióval emelkedett meg a tartozás, így túllépte a 2 milliárdos határt. A Pécsi Tudományegyetem tartozása is közel 2 milliárd, de a Szegedi Tudományegyetem is 1,6 milliárddal bronzérmes az adósok listáján.

napi.hu  kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Rásky László, Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy fogalmazott,

Ahhoz képest, hogy májusig jellemzően 4-8 milliárddal nőtt havonta az adósság, egészen alacsonynak tűnhet a júniusi 2,6 milliárd forintnyi növekedés, aminek főként az lehet az oka, hogy az ellátórendszer újraindulásától függetlenül a rendelések ha nem is álltak le, de jelentősen visszaestek. Erre pedig a szerződéskötési moratórium mellett az a magyarázat, hogy a márciusi beszerzésekre való hivatkozással lényegében nem engedik rendelni az intézményeket. Így viszont kérdés, hogy a várólisták ledolgozása közepette vajon nem futnak-e ki az eszközökből a kórházak.

Hiába utasított a drágalátos miniszterelnök úr, az adósságnövekedés nem állt le, így minden bizonnyal idén ugyanott fogják a kórházak végezni, mint 2019 végén.

Rásky László úgy véli, a kórházak adósságának elszabadulása  jól mutatja az egészségügy alapvető problémáit. Az Orvostechnikai Szövetség szerint az lenne a legjobb, ha vámpírkormány két részletben rendezné az adósságot, azaz most kifizetnének 30 milliárdot. 

Az OSZ főtitkára megjegyezte, ez nem jár különösebb költségvetési teherrel, különösen a 600 milliárdos eszközbeszerzéshez viszonyítva, a beszállítók és a kórházak számára is megnyugvást jelenthet.  nem kellene év végén a 60 milliárdról vitatkozni.

 

De, persze mindez csak álom. A gusztustalan vámpírkormány az egészségügy helyett inkább focira és látványberuházásokra költ.

Hiszen a magyar egészségügyre nincsen pénz. A magyar lakosok egészségügyi ellátására nincsen pénz. Na, de a haverok gazdagítására, luxusvillákra, yachtokra, vadászatra, stadionokra és Orbán-gazdánk mániájára, a focira van bőven. 

Jó lenne, ha Magyarországon nem csak a fideszes csicskák lennének kitömve, hanem jutna pénz az olyan apró-cseprő dolgokra, mint a kórházak költségei, vagy legalább az adósságok törlesztése. Túl nagy kérés? A hazai helyzetet látva, az Orbán-kormányt ismerve, valószínűleg, igen

via

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.06

Orbán kultúrharcosa 6,6 millió közpénzt ad gitáros haverjának

Az 5,3 milliárdos könnyűzenei támogatást ugyan nem Demeter Szilárd oszthatja szét, de "egy kis aprót" azért juttat zenésztársának.

  • 2020.08.06

A DK után az LMP-re uszította Orbán a Pártállami Számvevőszéket

A politikai megrendelésre dolgozó ÁSZ úgy látszik végigmegy a teljes ellenzéken.