Tanévkezdés - Az ellenzék egységesen vár felelősségteljesebb felkészülést a kormánytól

Tanévkezdés - Az ellenzék egységesen vár felelősségteljesebb felkészülést a kormánytól

Körkérdésünkre az ellenzéki pártok és politikusok egységesen szólították fel a Fidesz-kormányt arra, a tanévkezdés kapcsán ne vegye félvállról a járvány második hullámát.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Orbánék nem készültek B tervvel a tanévkezdésre. Az egyetlen forgatókönyv az, hogy normális menetben fog elkezdődni szeptemberben az oktatás. Mindez annak ellenére, hogy a szakemberek őszre jósolják a járvány második hullámát, ami könnyen elsöpörheti a tanévkezdést. Orbánék mégsem készítettek vészforgatókönyvet, és a digitális oktatást sem fejlesztették.

Nagy felháborodást keltett ez a hír szakértők, civilek és a pártok között is. Éppen ezért megkerestünk ellenzéki pártokat és független képviselőket. Arra voltunk kíváncsiak, mi a véleményük arról, hogy a Fidesz-kormánynak nincsen B terve.

Demokratikus Koalíció: A kormány nem hagyhatja újra cserben az iskolákat!

Arató Gergely, a DK oktatási szakpolitikusa szerint az nem képezi vita tárgyát, hogy ha szükséges, inkább maradjanak otthon a gyerekek, legyen szó az egész országról vagy egy-egy járványos területen lévő iskoláról. Ami nem mindegy, és amit sürgősen tisztázni kell, az a távoktatás-digitális oktatás hogyanja. Az a káosz ugyanis, ami március közepén a derült égből rászakadt a tanárokra, szülőkre, diákokra, még egyszer nem fordulhat elő. A kormány nem hagyhatja újra cserben az iskolákat, szülőket, diákokat, mint az első koronavírus-hullám idején. 

MSZP: A kormány ismét cserben hagyja a családokat.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője úgy gondolja, az iskolakezdés évről-évre egyre nagyobb terhet jelent a szülők számára. Az Orbán-kormány azonban nem akar segíteni a magyar családokon. Ráadásul bizonytalanság van a családok körében, ugyanis nem tudják eldönteni, hogy vegyék-e meg az ünneplőt, a tornafelszerelést, stb. De abban is bizonytalanok, mindezt miből tudják megvásárolni. Mindemellett még arra is fel kell készülniük a családoknak, hogy a járvány miatt újra digitális tanrendet vezethetnek be, ami megint nagy kiadást ró a nyakukba. Ezért is követeli az MSZP, hogy vezessék be a 13. havi családi pótlékot. 

A családok eladósítása, a kormány mellébeszélése helyett valódi megoldást kell nyújtani a családoknak. 

Momentum: A Fidesz csak azzal foglalkozik, ami neki fontos.

A Momentum szerint már megszokhattuk, hogy a Fidesz azzal foglalkozik, abba öl energiát, ami neki fontos. Az oktatás már régóta nem prioritás számukra, sőt, a rombolásán dolgoznak.

Ezek alapján sajnos nem meglepő, hogy nem készítik fel az oktatás szereplőit egy esetleges második hullámra, egy esetleges döntést az utolsó (utáni) pillanatra hagyva.

Jobbik: A felkészülést nem lehet félvállról venni.

A Jobbik kérdésünkre közölte, hogy Magyarországon jelenleg az aktív fertőzöttek száma alacsonynak mondható és tendenciózusan állandó, így a szeptemberi normál iskolakezdést támogatják. Fönntartva ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy amennyiben a járványhelyzet indokolja, akkor a tantermen kívüli digitális oktatásra, vagy ahol máshogy ez nem megoldható ott hibrid megoldásra térjen át a közoktatás. Fontos hangsúlyozni: a gyermekeknek szükségük van a kortárscsoportokra (március 13-a óta nem voltak közösségben), a családok pedig nem tudják újra hónapokig vállalni a digitális képzéssel járó többlet terheket. 

Szél Bernadett: Jelentős csúszásban van a kormány.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint a kormánynak már el kellett volna készítenie egy iskolai járványügyi protokollt, ami a tanárok, diákok és szülők számára fogalmaz meg a járvány elleni védekezést segítő szabályokat. Ezeket az egészségügyi és oktatási szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel közösen kellett volna kidolgozni. De mint tudjuk, álkonzultációkon kívül nem szokása egyeztetni a kormánynak a szakmával és az érintettekkel. 

Szabó Szabolcs: Még egyszer nem ismétlődhet meg az, ami a tavasszal!

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője, a Kulturális bizottság tagja szerint az, hogy jelenleg kedvező a koronavírus-helyzet Magyarországon, nem jelenti azt, hogy a kormánynak ne lenne dolga. Még egyszer nem ismétlődhet meg az, ami a tavasszal: hogy teljesen magukra hagyja az Orbán-kormány a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket. Egyszerűen a lovak közé dobták a gyeplőt, és a maguk részéről ezzel le is tudták a tavaszi félévet.

Arra is kíváncsiak voltunk, mi az ellenzék véleménye a digitális oktatás jelenlegi állapotáról. Mivel Orbánék az elmúlt hónapokban azzal sem foglalkoztak, hogy az esetleges hibák kijavításával segítsék a tanárok amúgy is nehéz munkáját. Ezzel egy következő cikkünkben fogunk foglalkozni. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Korózs Lajos (MSZP): igazságos intézkedések kellenek a válságkezelésben

Egyértelmű és igazságos intézkedéseket sürgetett a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán - tudósít az MTI.

  • 2020.09.24

Benyújtotta az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási javaslatát a DK

A Demokratikus Koalíció benyújtotta a Nemzeti Választási Irodának (NVI) azt a népszavazási kezdeményezését, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet - közölte az MTI.

  • 2020.09.24

Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Orbán szerint teljes fegyverzetben várja a vírus második hullámát Magyarország. A 444 matekpéldája pofonegyszerűen bizonyítja, hogy hiába vannak a kórházak felszerelve, ha nincs elég egészségügyi dolgozó, aki az eszközöket kezelje.