Természetesen szeretjük a magyaros kajákat, de őszintén: néha uncsi már, hogy minden karácsonykor halászlé, töltött káposzta és bejgli a menü mindenhol. Ha új ötletekre vágysz, nézz velünk körül, hogy más közép-európai országokban milyen hagyományos ünnepi ételek vannak. Ki tudja, talán az egyik a kedvenced lesz ezentúl!
Lengyelország - Karácsonyi szilvás bab
Hozzávalók
- 1 pohár bab
- 40 dkg mag nélküli aszalt szilva
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- cukor
Elkészítés
A babot szenteste előtti este tegyük egy fazékba, és öntsük fel vízzel úgy, hogy legalább 3 cm-rel a bab fölé érjen. Egy másik edényben csináljuk ugyanezt az aszalt szilvával. Hagyjuk mind a kettőt egész éjszaka ázni. Másnap öntsük le az vizet a babról, alaposan öblítsük át, majd tiszta vízben főzzük puhára. A szilvát is főzzük meg, de külön, és abban a vízben, amiben ázott. Ha megfőttek, a babot és szilvát egy edénybe tesszük, és újra felforraljuk. Közben a vajból és a lisztből készítsünk aranybarna rántást, amit fokozatosan hozzáadunk a forrásban lévő leveshez. A végén egy kevés cukorral ízesítsük.
Szerbia - Mimóza saláta
Hozzávalók
- 4 db közepes méretű burgonya
- 4 db kemény főtt tojás
- 200 g sonka
- 300 g sajt
- 360 g tejföl
- 100 g majonéz
- só, fűszerek
Elkészítés
A héjában főtt krumplit, valamint a keményre főtt tojást meghámozzuk, majd lereszeljük. Így teszünk a sonkával és a sajttal is. A salátaöntethez keverjük össze a majonézt és a tejfölt, majd sózzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezek után az összetevőket rétegezzük egy tálba: A tál alját kenjük be az öntettel, erre mehet a lereszelt, sózott krumpli. Egy réteg öntet, arra a reszelt sonka. Újabb réteg öntet, és jöhet a lereszelt, megsózott tojás. A tetejére mehet a reszelt sajt, majd a maradék öntet.
Csehország - Spanyol madár
Hozzávalók
A húshoz
- 4 nagy szelet marharostélyos vagy marhacomb
- 2 tojás
- 2 ek mustár
- 1 db kolbász vagy virsli
- 50 g húsos szalonna
- 2 db savanyú uborka
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
A mártáshoz
- 4 szelet szalonna
- 2 hagyma
- 3 babérlevél
- 1 evőkanál mustár
- 1 l marhaalaplé
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- savanyú uborkalé
Elkészítés
A kiklopfolt hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral. A hússzeletek közepére kolbászt, virslit, szalonnát, fél főtt tojást és savanyú uborkát halmozunk. Feltekerjük, és a tekerszeket zsineggel, fogpiszkálóval rögzítjük, majd egy felhevített edényben aranybarnára sütjük. Ha kész, félretsszük őket egy tányérra.
Az így felszabadult edényben a mártáshoz kockára vágott szalonnát és hagymát píritunk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a mustárt és az alaplevet. Tegyük vissza bele a húst, és pároljuk 160°C-onlefedve, előmelegített sütőben nagyjából 2 órát. Amikor a hús már puha, vegyük ki a mártásból, és távolítsuk el a zsineget meg a fogpiszkálókat. Mixeljük le a mártást, sűrítsük vajból és lisztből készült rántással, majd rottyantsunk rajta egyet. Só, bors és uborkalé kerülhet bele a végén fűszerezésül.
Tálalás előtt szeleteljük fel a húsokat, így fog jól látszódni a töltelék alkotta minta, amiről az étel a nevét kapta.
Szlovákia - Mézes karikák szilvalekvárral
Hozzávalók
- 600 g liszt
- 500 g cukor
- 6 tojás
- 3 evőkanál méz
- 1,25 kávéskanál szódabikarbóna
- 1,5 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- szilvalekvár
- díszítésnek dió, mogyoró
Elkészítés
A hozzávalókból (természetesen a lekvár és a dió kivételével) tésztát gyúrunk, majd azt hideg helyen pihentetjük 1-2 órát. Ezután kinyújtjuk, és kivágjuk a karikákat, amiket megkenünk tojással, a közepükbe bemélyedést nyomunk az ujjunkkal, és megtöltünk lekvárral, díszítjük dióval. 180-200 °C-os sütőben 10-15 perc alatt elkészül.