A hazánk két halászléről ismert városa Szeged és Baja. Utóbbi olyan büszke a specialáitásukra, hogy a halászlé fővárosaként tartja magát számon.
A bajai polgármester, Nyirati Klára a Facebook oldalán el is dicsekedett a helyi finomság receptjéről.
Dehát miért ne tette volna, hiszen igazi kuriózumnak számít Magyarországon, tudniillik a bajai halászlé 2015-ben felkerült a Hungarikumok listájára - írta meg az Index.
A bajai lakosok olyan kivételes helyzetben vannak, hogy míg az országban mindössze 6 kilógramm /fő/év a fogyasztás, addig a Bács-Kiskun megyei településen ez akár 40-45 kilógramm is lehet. Ha valaki megkívánta volna ezt a mennyei levest, akkor gyorsan eláruljuk, hogy nem több, mint öt dologra van hozzá szükség:
- Hal - harcsa vagy ponty
- Paprika
- Víz
- Hagyma
- Só
+1. A baja halászlé ugyanis nem készül gyufatészta nélkül!
Egy mondás pedig azt tartja, pont azért van öt ujjunk, mert a bajai halászléhez is öt hozzávaló kell.